Verrukkelucke vlier

 

Elk voorjaar als ik mijn vlier snoei -ik heb er zeker 24 in mijn vliertunnel- voel ik hoe ze me gadeslaan. ‘Je let wel een beetje op, hè?’ lijken ze te zeggen…

Vlier is omgeven met veel mystiek, verhalen en sprookjes. Je hoort je hoed af te nemen voor de vlier, maar is het uit respect voor deze veelzijdige struik of voor de boze geesten die zich erin verschuilen?

Hoe dan ook, deze prachtige heester met zijn heerlijk geurende, roomwitte bloemschermen in de late lente verdient alle lof. Op een warme lentedag doe ik de schermen samen met citroenschijfjes in koud water, verkoelend, zweetdrijvend en lekker! Vlierbloesemschermen kun je vers en gedroogd gebruiken in thee. Let tijdens het plukken eens op hoe zacht je huid wordt van het groengele stuifmeel. Droog de schermen op zijn kop op bakpapier voor behoud van dit zachtgele goud. Alleen de gedroogde bloemetjes gebruiken geeft de lekkerste thee.

Niet alleen van de bloesem ook van de bessen kun je siroop maken. Gebruik hiervoor alleen de zwarte bessen en combineer dit eens met gember, kaneelstokjes en kruidnagels en uiteraard suiker of honing. Een heerlijke siroop bij verkoudheid, keelpijn en hoest. Eet vlierbessen niet rauw, maar kook en zeef ze eerst, zodat het blauwzuur verdwijnt.

Vlierbessen zijn net als de bloesem goed bij griep en verkoudheid en verhogen de weerstand. Vlierbloemetjes zijn slijmoplossend, ontstekingsremmend en infectiewerend. De bessen bevatten o.a. antioxidanten waaronder anthocyanen en zijn licht vochtafdrijvend, antibacterieel en antiviraal. Vlier geeft een ware boost aan je immuunsysteem!  

In dit jaargetijde zit ik graag bij de houtkachel met een hete kop thee. In de kachel echter geen gesnoeid hout van de vlier, want dàt hoort volgens oude gebruiken echt niet.


Daslook - Allium ursinum

Een favoriet kruid van mij! En één van de eerste, echt lekkere groene blaadjes die er te vinden zijn in februari! Daslook, een bolgewasje van zo’n 25 centimeter hoog met witte bloemetjes. Familie van de knoflook. En dat proef je! De hele plant is eetbaar. Je kunt er heerlijke pesto van maken, een soepje of vers gesneden over gerechten doen. 

Daslook is werkzaam op de spijsvertering, verbetert deze en is ontsmettend en wormdrijvend (ook voor dieren).  Een ander groot werkingsgebied is het hart en bloedvatenstelsel. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld aderverkalking, hoge bloeddruk of hoog cholesterol. Maar daslook kun je ook inzetten als een lentekuur, het is bloedzuiverend en bevordert galvorming en leverontgifting. Het is gunstig voor de bloedsuikerspiegel. En last but not least: het is immuunstimulerend en fijn bij griep en aandoeningen van de luchtwegen.

Het beste kun je daslook vers eten. Als je het droogt gaat de werkzaamheid een stuk minder worden. Alles is eetbaar van deze plant, dus ook het bolletje (tussen juli-januari).

Een receptje voor pesto:

Ingrediënten:
Handje daslook (20 - 25 blaadjes)
60 gram pijnboompitten
1 dl. goede olijfolie
60 gram oude kaas (Parmezaan o.i.d.)
halve  citroen
zout

Bereidingswijze: Daslook snijden, samen met andere ingrediënten (behalve olijfolie) fijnmalen met staafmixer of keukenmachine.  Dan in gedeelten de olijfolie toevoegen. In potjes overdoen en met een laagje olijfolie ervoor zorgen dat alles onderstaat. Enkele maanden in de koelkast houdbaar. Of invriezen.

Wil je het nog gemakkelijker? Voeg gesneden daslook toe aan een goede kwaliteit olijfolie, laat een maandje trekken (macereren) voor een smakelijke spijsolie.

Maar het meest simpele is nog om het gewoon ‘uit het vuistje’ te eten. Enkele blaadjes per dag.  Doe ik ook :-).